2014.04.04.
06:23

Írta: Csak szubjektíven!

Gondolatok a nemszavazás margójára

 

Igen, ez a poszt Neked szól. Neked, aki pont beleszarsz a választásokba. Neked, akinek esze ágában sincs elmenni szavazni. Ha politikára terelődik a szó, unott arccal, undorodva forgatod a szemeidet. Gyorsan felsorolsz pár mondvacsinált érvet, hogy miért is nem mész szavazni és miért is nem érdekel az egész. Majd igyekszel mielőbb másra terelni a szót. Nehogy véletlenül is beszélni kelljen a politikáról, mert Te azt nem szereted. Mert az tabu. Ciki. Na jó, lehet, hogy mégis elmész szavazni, de akkoris maximum egy tekintélyes méretű faszt fogsz rajzolni a szavazólapra. Mert az annyira vicces, az annyira független gondolkodású, meg hát ott vannak a kétfarkú kutyák is - úgyis mindig jópofa mémeket posztolnak, hahahaaa, LOL.

De valljuk be: igazából te sem tudod megfogalmazni pontosan, miért irtózol ettől az egésztől. Ezért hadd segítsek: azért, mert így könnyebb. A nemszavazással (de az érvénytelen szavazással is...) tökéletesen elkerülheted, hogy érett felnőtt ember módjára állást foglalj valamiről és vállald érte a felelősséget. A felelősség pedig ijesztő. Mert lehet, hogy utólag kiderül, hogy rosszul döntöttél. Lehet, hogy csalódni fogsz. Jobb otthon maradni és józanodni a szombat esti buli után, nem? Amúgyis a politika a nyuggereknek való - gondolod Te.

Ezért most vegyük sorra a három leggyakoribb bullshit-pozitív kifogásodat.

1. Minden szemét politikus egyforma, az a minimum, hogy szerinted rájuk kéne robbantani a Parlamentet. Amúgy is miattuk tart itt ez az ország.

Minden politikus egyforma? Tényleg, drágám? Akkor először is sorold fel név szerint az összeset. Na ugye, hogy 5-nél többet nem tudsz. Azzal, hogy előre leírsz mindenkit, megindoklod magad előtt, hogy miért vagy lusta tájékozódni az országod ügyeiről. De ez kamu. Te is tudod. Mert igen, Te is itt élsz, ez a TE országod is. Olyan lesz, amilyenné TE alakítod. Amilyenné MI EGYÜTT alakítjuk. És nemcsak a politikusok miatt tart itt ez az ország, hanem a magadfajta siránkozó rinyagépek miatt is. Akiknek ugyan semmi sem jó, de ők maguk véletlenül sem tennének keresztbe két szalmaszálat a változásért. Mert amíg nem zavarja semmi az önző kis világukat, addig őket aztán nem érdekli mi történik Magyarországgal.

2. Azt mondod, Te nem értesz a politikához. Inkább hagyod az egészet, így jobb, ha nem mész szavazni.

Na és vajon miért nem értesz hozzá? Csak nem azért, mert pont nulla erőfeszítést tettél ahhoz, hogy megismerj belőle bármit is? Hidd el, nem vagyunk a 10 millió politológus országa. Elég, ha átlátod, hogy a számodra fontos értékeket ki és hogyan képviseli (legalább nagyjából) hitelesen. Ennek pedig egyetlen módja van: olvass újságot. Nyisd meg a hírportálokat. Nézegesd a pártok honlapjait. Balost és jobbost egyaránt. Keresd az objektív információkat. Légy kritikus. A lényeg, hogy tájékozódj.

3. Pfff Téged aztán tökre nem érdekel a politika, dögunalmas. Amúgyis fiatal vagy még, minek foglalkoznál vele?

Nem érdekel? Pedig befolyásolja minden egyes hétköznapodat. Hogy mennyi adót fizetsz... Milyen könnyen találsz munkát... Vagy hogy mennyit kell fizetned a mozijegyedért. Ez azért csak érdekel. És igen, pont azért kell foglalkoznod vele, mert fiatal vagy! Ha gondos mérlegelés után is úgy érzed, hogy nem tetszik a rendszer, akkor változtasd meg! Ne azt várd, hogy majd mások megteszik helyetted. Vagyis várhatod, csak utána ne sírjon a csöpp kis szád, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy te elképzelted. Légy aktív! Alapíts civil mozgalmat, akár pártot! Állj ki azért, ami fontos Neked! Ha mi, fiatalok, nem váltjuk meg a világot, akkor ki fogja megtenni? Legalább próbáld meg! És nem, nem várható el, hogy minden egyes ember pártot alapítson, de az igen, hogy légy képben az országod dolgaival. Legalább 4 évente..

Hogy mi a tanulság? Semmi extra, gondolom már te is rájöttél. Igen, a mindenkori politikai elit is tehet arról, hogy kiábrándult és érdektelen vagy. Viszont ettől még nem bújhatsz ki a felelősség alól. Nem mutogathatsz mindig másra. Különben még a végén pont olyan lennél, mint az általad olyannyira megvetett politikusok. Mert bizony ha örökké passzív a hozzáállásod, akkor kár beléd a demokrácia. Ennyi. De van egy jó hírem is: még nem késő elkezdeni gondolkozni, tájékozódni, vasárnap pedig elvonszolni magadat az urnáig. Kezdetnek pont jó lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: politika szavazás passzivitás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://csakszubjektiven.blog.hu/api/trackback/id/tr485911093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása